LOADING

Type to search

Tech ΝΕΑ

Αποκτήστε έλεγχο επί των προσωπικών σας δεδομένων: Ο οδηγός για τη διαγραφή του μεγάλου όγκου δεδομένων που κατέχει η Google για εσάς

Share

Θα σας καθοδηγήσουμε για το πώς μπορείτε να διαγράψετε τις πληροφορίες που συλλέγει η Google για εσάς, από τις αναζητήσεις σας έως την τοποθεσία σας.

Η Google μπορεί να συλλέγει πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες από ό,τι αντιλαμβάνεστε. Κάθε αναζήτηση που κάνετε και κάθε βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube, η Google τα καταγράφει. Το Google Maps ακόμα καταγράφει τα μέρη που επισκέπτεστε, τη διαδρομή που ακολουθείτε για να φτάσετε εκεί και πόσο καιρό μένετε, ανεξάρτητα από το αν έχετε iPhone ή Android. Μπορεί να είναι ανατριχιαστικό και πιθανώς λίγο ανησυχητικό το πόση πληροφόρηση έχει για εσάς η Google

Η παρακολούθηση της Google έχει κερδίσει την προσοχή των γενικών εισαγγελέων από την Ιντιάνα, το Τέξας, την πολιτεία Ουάσινγκτον και την Ουάσινγκτον, DC. Υποστηρίζουν ότι ο κολοσσός αναζήτησης καθιστά “σχεδόν αδύνατο” για τους ανθρώπους να σταματήσουν την παρακολούθηση της τοποθεσίας τους και κατηγορούν την εταιρεία για παραπλάνηση των χρηστών και παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Ως αποτέλεσμα, οι γενικοί εισαγγελείς καταγγέλλουν την Google για τη χρήση των δεδομένων τοποθεσίας.

Από το 2019, η Google έχει πραγματοποιήσει αλλαγές στον τρόπο συλλογής των δεδομένων τοποθεσίας σας και στις επιλογές που έχετε για τον έλεγχό τους. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο αυτόματης διαγραφής, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας τους σε κυλιόμενη βάση, καθώς και τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο Google Maps, που επιτρέπει στους ανθρώπους να περιηγούνται και να λαμβάνουν οδηγίες χωρίς να αποθηκεύεται αυτή η πληροφορία από την Google.

Θα προσπεράσουμε όλη την αχρείαστη πληροφορία και θα σας δείξουμε πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα που διαθέτει η Google για εσάς, καθώς και πώς να διαγράψετε κάποια ή όλα αυτά. Στη συνέχεια, θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικότητάς σας και των υπηρεσιών της Google στις οποίες βασίζεστε, επιλέγοντας ρυθμίσεις που περιορίζουν την πρόσβαση της Google στις πληροφορίες σας χωρίς να επηρεάζεται η εμπειρία σας.

Ανακαλύψτε ποιες προσωπικές πληροφορίες θεωρεί η Google “δημόσιες” Πιθανόν η Google να γνωρίζει το όνομά σας, το πρόσωπό σας, τα γενέθλιά σας, το φύλο σας, άλλες διευθύνσεις email που χρησιμοποιείτε, τον κωδικό πρόσβασής σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Ορισμένα από αυτά καταχωρίζονται ως δημόσιες πληροφορίες (φυσικά, όχι ο κωδικός πρόσβασής σας). Ακολουθούν οδηγίες για να δείτε ποιες πληροφορίες μοιράζεται η Google με τον κόσμο για εσάς.

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο περιήγησης και μεταβείτε στη σελίδα του λογαριασμού σας στη Google.
  2. Πληκτρολογήστε το όνομα χρήστη σας στη Google (με ή χωρίς το “@gmail.com”).
  3. Από τη γραμμή μενού, επιλέξτε “Προσωπικές πληροφορίες” και ελέγξτε τις πληροφορίες. Μπορείτε να αλλάξετε ή να διαγράψετε τη φωτογραφία, το όνομα, τα γενέθλια, το φύλο, τον κωδικό πρόσβασης, τις άλλες διευθύνσεις email και τον αριθμό τηλεφώνου σας.
  4. Εάν θέλετε να δείτε ποιες από τις πληροφορίες σας είναι διαθέσιμες δημόσια, κύλιστε προς τα κάτω και επιλέξτε “Μετάβαση στον περίγραφό μου”.
  5. Σε αυτήν τη σελίδα, κάθε γραμμή σημειώνεται με εικονίδιο ανθρώπων (ορατό σε οποιονδήποτε), εικονίδιο γραφείου (ορατό μόνο στον οργανισμό σας) ή εικονίδιο κλειδαριάς (ορατό μόνο για εσάς). Επιλέξτε ένα στοιχείο για να επιλέξετε εάν θα το καταστήσετε δημόσιο, ημιδημόσιο ή ιδιωτικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να καταστήσετε τον λογαριασμό σας εντελώς ιδιωτικό.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα για την ιδιωτικότητά σας Να γνωρίζετε ότι, ακόμα κι αν ορίσετε τη Google να μην καταγράφει τη διαδικτυακή ή εκτός σύνδεσης δραστηριότητά σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε κλείσει πλήρως τα δεδομένα σας από τη Google. Η Google έχει παραδεχθεί ότι μπορεί να καταγράφει τη φυσική σας τοποθεσία, ακόμα και αν απενεργοποιήσετε τις υπηρεσίες τοποθεσίας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέγονται από Wi-Fi και άλλα ασύρματα σήματα κοντά στο τηλέφωνό σας. Επιπλέον, όπως και η Facebook κάνει εδώ και χρόνια, η Google μπορεί να σας παρακολουθεί ακόμα και όταν δεν έχετε συνδεθεί.

Πέραν αυτού, υπάρχουν αντιφάσεις στις δηλώσεις της Google σχετικά με θέματα ιδιωτικότητας. Για παράδειγμα, η Google έχει παραδεχθεί ότι σαρώνει τα μηνύματα Gmail σας για να συγκεντρώσει μια λίστα των αγορών σας, παρά το γεγονός ότι δήλωσε σε μια δήλωσή της το 2018: “Για να είμαστε απολύτως σαφείς: Κανείς στη Google δεν διαβάζει τα Gmail σας, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου μας το ζητήσετε και δώσετε συγκατάθεση ή όταν χρειαζόμαστε για λόγους ασφαλείας, όπως η έρευνα σφάλματος ή κατάχρησης”. Ίσως με τη φράση “κανείς” η Google εννοεί “κανένας άνθρωπος”, αλλά σε μια εποχή όπου οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο ισχυρές, μια τέτοια διάκριση μπορεί να μην έχει καμία σημασία.Το σημαντικό είναι ότι εσείς έχετε τον τελικό έλεγχο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από επεμβατικές πρακτικές στα δεδομένα.

Πηγή:CNET

Tags: