LOADING

Type to search

ΝΕΑ

Γιατί έπεσαν Facebook και Instagram χθές

Avatar
Share

Το Facebook και το Instagram επανέρχονται μετά τη διακοπή λειτουργίας και των δύο υπηρεσιών στις 5 Μαρτίου. Οι χρήστες των υπηρεσιών ανέφεραν ότι το Instagram τους δεν φόρτωνε και ότι η συνεδρία τους στο Facebook είχε αποσυνδεθεί.

Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν μήπως το Facebook και το Instagram τους χακαρίστηκε.

Τα προβλήματα με τις υπηρεσίες Facebook και Instagram της Meta ξεκίνησαν περίπου στις 10:45 π.μ., με τους χρήστες να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές. Η εφαρμογή του Instagram φαινόταν να εμφανίζει το μήνυμα “couldn’t load posts”.

Περίπου 500.000 χρήστες του Facebook ανέφεραν προβλήματα, με το Down Detector να δείχνει μια αιχμή στα μέσα του πρωινού.

Έχουν λοιπόν παραβιαστεί το Facebook και το Instagram; Όχι, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, οι δύο υπηρεσίες αντιθέτως υποφέρουν από διακοπή λειτουργίας. Το Facebook έχει ιστορικό διακοπής λειτουργίας, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε έναν τεράστιο κατάλογο λόγων, λέει ο Jake Moore, παγκόσμιος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας της ESET. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, αλλά προσθέτει ότι αυτό “δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί πλήρως”.

Ο ιδιοκτήτης της Facebook-Meta, επιβεβαίωσε το ζήτημα μέσω του X παλαιότερα στο Twitter, λέγοντας ότι η εταιρεία “εργάζεται πάνω σε αυτό τώρα”.Ο Εκπρόσωπος ανέφερε οτι: “Νωρίτερα σήμερα, ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε δυσκολία πρόσβασης σε ορισμένες από τις υπηρεσίες μας. Επιλύσαμε το ζήτημα το συντομότερο δυνατό για όλους όσους επηρεάστηκαν και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία”.

Με το Facebook και το Instagram εκτός λειτουργίας, πολλοί χρήστες δεν είχαν παρά να στραφούν στο X, πρώην Twitter. Αυτό οδήγησε σε μια ανάρτηση από τον ιδιοκτήτη του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Elon Musk, ο οποίος έγραψε. “Αν διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, είναι επειδή οι διακομιστές μας λειτουργούν”.

Άλλοι χρήστες αναρωτήθηκαν αν τους είχαν χακάρει, εκφράζοντας ανακούφιση όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Ειδικοί από την ομάδα ThousandEyes Internet Intelligence της εταιρείας Cisco ανέλυσαν την διακοπή λειτουργίας της Meta, προσφέροντας στον κόσμο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη.

Σύμφωνα με την παραπάνω ομάδα η οποία παρακολουθεί ενεργά την προσβασιμότητα και την απόδοση χιλιάδων υπηρεσιών και δικτύων σε όλο το παγκόσμιο Διαδίκτυο- η διακοπή της Meta προκλήθηκε πιθανώς από ένα πρόβλημα με μια backend υπηρεσία, όπως είναι η αυθεντικοποίηση.

“Η ThousandEyes επιβεβαιώνει ότι οι διακομιστές ιστού της Meta παρέμειναν προσβάσιμοι, με τα μονοπάτια του δικτύου να είναι καθαρά και τους διακομιστές ιστού να ανταποκρίνονται στους χρήστες”, έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι χρήστες που προσπαθούσαν να συνδεθούν λάμβαναν μηνύματα σφάλματος, “γεγονός που υποδηλώνει μια backend υπηρεσία, όπως ο έλεγχος ταυτότητας, ως την αιτία του προβλήματος”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μέχρι περίπου τις 16:50, η ThousandEyes παρατήρησε ότι οι υπηρεσίες Meta άρχισαν να επανέρχονται σταδιακά, με πολλούς χρήστες να μπορούν να έχουν επιτυχή πρόσβαση στην εφαρμογή. Μέχρι τις 18:40, το περιστατικό φαινόταν να έχει επιλυθεί δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, στις 6 Μαρτίου, ορισμένοι χρήστες δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη υπολειπόμενα προβλήματα με το Facebook.

Όταν μπορέσετε να επιστρέψετε στο Facebook και το Instagram, θα χρειαστεί να συνδεθείτε ξανά. Όταν το κάνετε, είναι καλή ιδέα να ενισχύσετε την ασφάλειά σας και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, όπως το 1Password ή το Bitwarden. “Όταν το Facebook θα είναι και πάλι σε λειτουργία, θα δοθεί στους χρήστες η δυνατότητα να συνδεθούν ξανά, αλλά αν χτυπήσουν ξεχασμένο κωδικό πρόσβασης, θα μπορούν να δημιουργήσουν έναν νέο μοναδικό κωδικό πρόσβασης μέσω ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης”, σημειώνει ο Κύριος Moore.

Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για επιπλέον ασφάλεια, ώστε να προστατεύσετε το Facebook και το Instagram από τους χάκερ.

πηγή

Tags:

You Might also Like