LOADING

Type to search

Featured News Tech

Η νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ στοχεύει να «κατανοήσει το σύμπαν»

Share

Ο Elon Musk, από ότι φαίνεται μόλις ίδρυσε μια νέα εταιρεία που θα προσπαθήσει να “κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος”. Τίποτα σπουδαίο για άλλη μια φορά, λοιπόν.

Η εταιρεία xAI, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έχει προσλάβει αρκετούς ειδικούς σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), πρώην μέλη εταιρειών όπως η DeepMind, η OpenAI, η Google Research, η Microsoft Research και η Tesla.

Ο ιστότοπος για τη νέα εταιρεία του Musk περιλαμβάνει επί του παρόντος μια σελίδα με ένα προφίλ της κορυφαίας ομάδας της και μια πρόσκληση για έμπειρους μηχανικούς και ερευνητές να ενταχθούν στην εταιρεία στην περιοχή Bay του Σαν Φρανσίσκο. Περιλαμβάνει επίσης την ακόλουθη φράση: «Ο στόχος της xAI είναι να κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος».

Εν τω μεταξύ, σε ένα tweet που ανακοινώνει τη νέα πρωτοβουλία, ο Musk  είπε ότι η xAI θα έχει ως στόχο να «κατανοήσει την πραγματικότητα».

Ο συνιδρυτής της xAI Greg Yang, ένας ανώτερος μηχανικός λογισμικού που έχει εργαστεί στην Apple, την Google και τη Microsoft, έγραψε στο Twitter ότι “τα μαθηματικά της βαθιάς μάθησης είναι εμβριθή, όμορφα και παράλογα αποτελεσματικά”, προσθέτοντας ότι “η ανάπτυξη της “θεωρίας των πάντων” για τα μεγάλα νευρωνικά δίκτυα θα έχει κεντρική σημασία για να πάμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στο επόμενο επίπεδο”. Ο Yang πρόσθεσε: “Αντίστροφα, αυτή η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν το μαθηματικό μας σύμπαν με τρόπους αδιανόητους στο παρελθόν”.

Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές άλλες πληροφορίες σχετικά με το φιλόδοξο και ηχηρό αυτό εγχείρημα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η xAI σχεδιάζει να διοργανώσει μια εκδήλωση στο Twitter Spaces σε μια προς το παρόν απροσδιόριστη ώρα την Παρασκευή 14 Ιουλίου, οπότε περισσότερες λεπτομέρειες ίσως να γίνουν γνωστές τότε.

Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται ότι ο Musk, ο οποίος σήμερα ηγείται της SpaceX και της Tesla και είναι επίσης ιδιοκτήτης του Twitter, ενδιαφέρεται να εισέλθει στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην πραγματικότητα, είχε ήδη κάποια παρουσία σε αυτόν, αφού υπήρξε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το viral chatbot ChatGPT. Διαφωνίες όμως σχετικά με την προσέγγιση της ασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν τον Musk να αποχωρήσει από την OpenAI το 2018, αρκετά χρόνια πριν από την περσινή κυκλοφορία του ισχυρού εργαλείου γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας.

Η δεύτερη αυτή και πιο σοβαρή προσπάθεια του Musk να εισέλθει στον τομέα μοιάζει πιο πολύ με μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την κυριαρχία της OpenAI, η οποία έχει πλέον την υποστήριξη της Microsoft με δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, αρκετοί θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να καταλάβουν πώς το λανσάρισμα αυτής της εταιρείας ταιριάζει και συμβαδίζει με την έκκλησή του τον Μάρτιο για εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη πιο προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσει να συμφωνηθεί ένα σύνολο συμφωνημένων πρωτοκόλλων ασφαλείας μεταξύ των φορέων του κλάδου.

Με μια πληθώρα εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύσσουν ήδη όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία για μια σειρά από εργασίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, ο Musk φαίνεται ότι άργησε να μπει στο παιχνίδι. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην ενασχόλησή του με το Twitter, το οποίο βιώνει μια χαοτική περίοδο από τότε που αγόρασε την εταιρεία τον Οκτώβριο.

Αλλά τώρα ο Musk θα ελπίζει ότι προσελκύοντας τη σωστή ομάδα θα μπορέσει να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και να αμφισβητήσει τους σημερινούς μεγάλους παίκτες στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: digitaltrends.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like