LOADING

Type to search

A.I News ΝΕΑ

Η OpenAI επιχειρεί να μπει στο Χόλιγουντ με το Sora

Avatar
Share

Το Sora, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στο κοινό αργότερα φέτος, μπορεί να παράγει ρεαλιστικό βίντεο από περιγραφές κειμένου και έχει ήδη γοητεύσει τους ενδιαφερόμενους του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του παραγωγού Tyler Perry, ο οποίος ανέβαλε την επέκταση του στούντιό του στην Ατλάντα, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού είδε από πρώτο χέρι τις δυνατότητές του.

Ο Perry έμεινε έκπληκτος, δηλώνοντας: “Το να σου λένε ότι μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα είναι μία πληροφορία, αλλά το να βλέπεις πραγματικά τις δυνατότητες, ήταν συγκλονιστικό”. Ωστόσο, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το εργατικό δυναμικό, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των δημιουργικών βιομηχανιών.

Η OpenAI σκοπεύει να ενσωματώσει το Sora σε παραγωγές του Χόλιγουντ, ένα σχέδιο που δεν έχει τύχει καλής υποδοχής από τους δημιουργούς, οι οποίοι φοβούνται ότι κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η OpenAI δήλωσε σχετικά με τα σχέδιά της: “Η OpenAI έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από του Sora: “Το OpenAI έχει μια σκόπιμη στρατηγική συνεργασίας με τη βιομηχανία μέσω μιας διαδικασίας επαναληπτικής ανάπτυξης – η ανάπτυξη των εξελίξεων της τεχνητής νοημοσύνης σε φάσεις – για να διασφαλίσει την ασφαλή εφαρμογή και να δώσει στους ανθρώπους μια ιδέα για το τι υπάρχει στον ορίζοντα. Προσβλέπουμε σε έναν συνεχή διάλογο με τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς”.

Καθώς η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνεται στη βιομηχανία του θεάματος, η ικανότητά της να διαταράσσει τις παραδοσιακές ροές εργασίας και τους ρόλους εργασίας έχει γίνει θέμα έντονης συζήτησης. Η περσινή απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να ξαπλώσουν και να δεχτούν την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας από την ΤΝ. Οι απεργίες αυτές έδειξαν επίσης ότι οι σκηνοθέτες ίσως δεν συμμερίζονται το ίδιο συναίσθημα. Θέλουν την τεχνητή νοημοσύνη και επενδύουν ενεργά σε αυτήν. Οτιδήποτε για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά θα εξεταστεί σε μια βιομηχανία όπου τα περιθώρια κέρδους είναι πιο μικρά από ποτέ.

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί τη δημιουργικότητα

Το εγχείρημα του OpenAI στο Χόλιγουντ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Δεν είναι σαφές πώς εκπαιδεύτηκε το Sora, ιδίως αφού η CTO Mira Murati έμεινε αμήχανη όταν ρωτήθηκε για το πού βρήκε η εταιρεία τα δεδομένα του Sora. Οι ερευνητές αναμφίβολα θα εξετάσουν το Sora όπως έκαναν στο MidJourney για να αποκαλύψουν οποιαδήποτε προφανή παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι απώλειες θέσεων εργασίας στους δημιουργικούς τομείς αρχίζουν να κλιμακώνονται. Μια πρόσφατη μελέτη, η “Future Unscripted”, έδειξε την πιθανή κλίμακα των απωλειών θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον τομέα της ψυχαγωγίας, προβλέποντας 204.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον τομέα της ψυχαγωγίας μόνο στις ΗΠΑ.

Στον τομέα του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και των κινουμένων σχεδίων – ένα εργατικό δυναμικό που πλησιάζει τις 550.000 – περίπου το 21% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεαστεί μέχρι το 2026, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε εργασίες όπως η τρισδιάστατη μοντελοποίηση, ο σχεδιασμός χαρακτήρων και η παραγωγή φωνής. Παρά τη βραδύτερη υιοθέτηση της δημιουργικής ΤΝ, οι τομείς της μουσικής και της ηχοληψίας δεν είναι απρόσβλητοι, με περίπου 1.800 θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Οι συζητήσεις γύρω από το Sora αντικατοπτρίζουν έναν μικρόκοσμο της ευρύτερης συζήτησης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στις δημιουργικές βιομηχανίες – μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα ενθουσιασμού για το μέλλον και ανησυχίας για το τι μπορεί να χαθεί κατά τη μετάβαση.

Η πρόκληση παραμένει: πώς να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης όπως το Sora, όχι ως υποκατάστατο της ανθρώπινης δημιουργικότητας αλλά ως καταλύτη για νέες μορφές έκφρασης που σέβονται την ακεραιότητα. Πολλοί απλά το θεωρούν αδύνατο.

Tags: