LOADING

Type to search

Tech ΝΕΑ

Μήνυση κατά της Apple σε μια δίκη-ορόσημο για το μονοπώλιο του iPhone

Avatar
Share

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση-ορόσημο κατά της Apple, κατηγορώντας τον τεχνολογικό γίγαντα ότι μονοπωλεί την αγορά των smartphones και συνθλίβει τον ανταγωνισμό. Στη δικαστική προσφυγή, το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση του ελέγχου του καταστήματος εφαρμογών iPhone για να “κλειδώσει” πελάτες και προγραμματιστές. Κατηγορεί την εταιρεία ότι λαμβάνει παράνομα μέτρα για να κόψει εφαρμογές που θεωρούνται απειλή και να καταστήσει τα ανταγωνιστικά προϊόντα λιγότερο ελκυστικά.

Η Apple έχει υποσχεθεί να πολεμήσει “σθεναρά” την αγωγή και αρνείται τους ισχυρισμούς. Η εκτεταμένη καταγγελία, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ μαζί με τους γενικούς εισαγγελείς 16 πολιτειών, σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μέχρι σήμερα για την Apple, η οποία αποκρούει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες καταγγελίες για τις πρακτικές της.

Υποστηρίζει ότι η Apple χρησιμοποίησε “μια σειρά από κανόνες που αλλάζουν μορφή” και περιόρισε την πρόσβαση στο υλικό και το λογισμικό της, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα δικά της κέρδη, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος για τους πελάτες και καταπνίγοντας την καινοτομία. “Η Apple διατήρησε μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά των smartphones όχι απλώς παραμένοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό επί της ουσίας, αλλά παραβιάζοντας την ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία”, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της αγωγής.

Η Apple γίνεται ο τελευταίος τεχνολογικός γίγαντας που βρίσκεται υπό πολιορκία

“Οι πελάτες δεν θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο”. Η καταγγελίας επικεντρώνεται σε πέντε τομείς στους οποίους η Apple φέρεται να καταχράστηκε την εξουσία της. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Apple χρησιμοποίησε τη διαδικασία αναθεώρησης των εφαρμογών της για να εμποδίσει την ανάπτυξη των λεγόμενων σούπερ εφαρμογών και των εφαρμογών ροής, επειδή ανησυχούσε ότι οι εφαρμογές αυτές θα παρείχαν λιγότερα κίνητρα στους πελάτες να παραμείνουν στα iPhones.

Λέει επίσης ότι η Apple δυσκόλεψε τη σύνδεση iPhones με έξυπνα ρολόγια που κατασκευάζονται από αντιπάλους και εμπόδισε τις τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία tap-to-pay, επιτρέποντας στην Apple να κερδίζει δισεκατομμύρια σε αμοιβές από την επεξεργασία συναλλαγών Apple Pay.

Η καταγγελία επικεντρώνεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο η Apple αντιμετωπίζει τα μηνύματα που αποστέλλονται από αντίπαλα τηλέφωνα, διακρίνοντάς τα με πράσινες φυσαλίδες και περιορίζοντας τα βίντεο και άλλες λειτουργίες. Λέει ότι οι κινήσεις της Apple δημιούργησαν “κοινωνικό στίγμα” που βοήθησε τον τεχνολογικό γίγαντα να διατηρήσει τον έλεγχό του στην αγορά.

Η Apple δήλωσε ότι οι πελάτες είναι πιστοί επειδή είναι ευτυχισμένοι και ότι βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας είναι ελεύθερη να επιλέγει τους επιχειρηματικούς της εταίρους. Επεσήμανε τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια για να δικαιολογήσει τους κανόνες της. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή, η οποία προέβλεψε ότι θα αποτύχει.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι λανθασμένη βάσει των γεγονότων και του νόμου και θα την υπερασπιστούμε σθεναρά“, δήλωσε η εταιρεία.

Η υπόθεση θα εξαρτηθεί από το ζήτημα των κινήτρων, δήλωσε ο Bill Baer, επισκέπτης συνεργάτης στο Brookings, ο οποίος ήταν αντιμονοπωλιακός αξιωματούχος υπό την κυβέρνηση Ομπάμα. “Οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι και η ερμηνεία τους από τα δικαστήρια υποδηλώνουν ότι από τη στιγμή που είσαι μονοπωλητής”, είπε, “αν όντως εμπλέκεσαι σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία νόμιμη επιχειρηματική αιτιολόγηση εκτός από το να περιορίσεις τον ανταγωνισμό και να εδραιώσεις το μονοπώλιό σου, τότε αυτό είναι προβληματικό”.

Πρόκειται για την τρίτη νομική ενέργεια που αντιμετωπίζει η Apple από την αμερικανική κυβέρνηση από το 2009 και την πρώτη αντιμονοπωλιακή πρόκληση που κατατίθεται εναντίον της εταιρείας επί κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Εάν η κυβέρνηση κερδίσει την υπόθεσή της, θα μπορούσε να αναγκάσει την Apple να αναθεωρήσει τις τρέχουσες συμβάσεις και πρακτικές της – ή ακόμη και να οδηγήσει σε διάλυση της εταιρείας. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν περισσότερο από 4%, καθώς οι επενδυτές χώνευαν τις επιπτώσεις της νομικής μάχης.

Οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν, καθώς η υπόθεση παίρνει το δρόμο της μέσα από τα δικαστήρια.

Η Apple έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες νομικές αντιδράσεις σχετικά με το οικοσύστημα iOS και τις επιχειρηματικές πρακτικές της. Έχει εμπλακεί σε μια μακρά νομική διαμάχη με την Epic Games, η οποία κατασκευάζει το Fortnite. Τον περασμένο μήνα, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. στερλίνες) από την ΕΕ για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού σχετικά με το streaming μουσικής. Η εταιρεία είχε εμποδίσει τις υπηρεσίες streaming να ενημερώνουν τους χρήστες για τις επιλογές πληρωμής εκτός του καταστήματος εφαρμογών της Apple, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager δήλωσε ότι η Apple είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για μια δεκαετία και διέταξε τον τεχνολογικό γίγαντα να άρει όλους τους περιορισμούς. Η Apple δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο Anat Alon-Beck, καθηγητής επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, δήλωσε ότι η νέα αγωγή του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν “πολύ πιο εκτεταμένη” από τις προηγούμενες νομικές προκλήσεις του στην ΕΕ. “Δεν πρόκειται μόνο για το τέλος του 30% του app store, αλλά για τις βασικές αθέμιτες πρακτικές της Apple”, είπε, προσθέτοντας ότι ήταν “καιρός” να αναλάβει δράση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Η Apple αποκλείει συστηματικά τους αντιπάλους της. Με αυτόν τον τρόπο, η Apple βλάπτει τόσες πολλές επιχειρήσεις, ενδιαφερόμενους, πελάτες και, κατά τη γνώμη μου, τους μετόχους της”, είπε.Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το μερίδιο της Apple στην αμερικανική αγορά smartphones υπερβαίνει το 70% και το μερίδιό της στην ευρύτερη αγορά smartphones υπερβαίνει το 65%.

πηγή

Tags:

You Might also Like