LOADING

Type to search

Tech ΝΕΑ

Οι ηγέτες της τεχνολογίας επιθυμούν “ισορροπημένη” ρύθμιση της AI, σε ιδιωτική συνάντηση στη Γερουσία

Share

Οι ηγέτες της τεχνολογίας ζήτησαν ρύθμιση που να εξισορροπεί την καινοτομία και την ασφάλεια, καθώς η Γερουσία διεξήγαγε ένα από τα πολλά “φόρουμ διορατικότητας” για την ενημέρωση σχετικά με την πιθανή θέσπιση κανόνων.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (D-NY) προσκάλεσε ηγέτες του χώρου της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο πρόεδρος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πιτσάι και ο πρόεδρος της X Έλον Μασκ, σε ένα διακομματικό φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το φόρουμ ήταν κλειστό για το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ορισμένοι ηγέτες της τεχνολογίας προετοίμασαν παρατηρήσεις ή μίλησαν σε δημοσιογράφους εκτός της εκδήλωσης.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις ότι “το Κογκρέσο θα πρέπει να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίξει την καινοτομία και τις διασφαλίσεις”. Είπε ότι υπάρχουν δύο καθοριστικά ζητήματα για την τεχνητή νοημοσύνη: η ασφάλεια και η πρόσβαση.

Η Meta ενσωματώνει διασφαλίσεις στα μοντέλα γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης της και είναι σκόπιμη σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά η εταιρεία πιστεύει επίσης ότι τα ισχυρά μοντέλα AI “θα είναι ένας όλο και πιο σημαντικός μοχλός ευκαιριών στο μέλλον”, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

“Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ακαδημαϊκοί, η κοινωνία των πολιτών και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν για να ελαχιστοποιήσουν τους πιθανούς κινδύνους αυτής της νέας τεχνολογίας, αλλά και για να μεγιστοποιήσουν τα πιθανά οφέλη”, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ. “Αν πιστεύετε ότι αυτή η γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός, τότε είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τα πιθανά οφέλη”.

Ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε την “ανοικτή προμήθεια” του μοντέλου Llama 2 της Meta για την παροχή πρόσβασης σε μοντέλα AI.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta σημείωσε ότι η εξισορρόπηση της ρύθμισης και της καινοτομίας είναι σημαντική, ώστε οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να ηγούνται της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που έχει αναφερθεί και στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, ο Μασκ της X, ο οποίος ίδρυσε πρόσφατα μια εταιρεία AI, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκτός του φόρουμ ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μια ομοσπονδιακή υπηρεσία εποπτείας της AI.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Musk δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν διαιτητή”, ώστε οι εταιρείες να μην εκτελούν ανεξέλεγκτα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι New York Times αναφέρουν ότι αρκετοί ηγέτες της τεχνολογίας παρατήρησαν τη σημασία της ρύθμισης της τεχνολογίας, με τον Altman της OpenAI να λέει ότι πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν “να κάνουν το σωστό” και ότι είναι εντυπωσιασμένος από το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κανόνες γύρω από την τεχνολογία.

Ο Schumer, ο οποίος προηγουμένως κάλεσε τους ομολόγους του να “επιταχύνουν το ρυθμό” γύρω από τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ότι το φόρουμ ήταν σημαντικό για να κατανοήσουμε περισσότερα για την τεχνολογία και δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το φόρουμ ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βιαστούν με τη θέσπιση κανονισμών.

Αλλά ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας χαιρέτισαν την ευκαιρία να μιλήσουν πίσω από κλειστές πόρτες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον ιδιωτικό χαρακτήρα του φόρουμ. Η γερουσιαστής Elizabeth Warren (D-MA) επέκρινε το φόρουμ, λέγοντας ότι ήταν ένας τρόπος για τους τεχνολογικούς κολοσσούς να επηρεάσουν τις πολιτικές.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη ρυθμιστική “αιχμαλωσία” -όταν ένας κλάδος μπορεί να υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο θεσπίζονται οι νόμοι- αυξήθηκαν καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη ζήτησαν ρύθμιση, αφήνοντας ενδεχομένως πίσω τους μικρότερες εταιρείες.

Άλλοι νομοθέτες, μεταξύ των οποίων η Warren και ο γερουσιαστής Edward Markey (D-MA), έστειλαν επίσης επιστολή σε μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπινων εργαζομένων που βοηθούν στην εκπαίδευση και τη μετριοπάθεια των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ είχαν μια πολυάσχολη εβδομάδα συζητώντας για τη ρύθμιση της AI. Μια ημέρα πριν από το AI Insight Forum, η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας πραγματοποίησε ακρόαση σχετικά με τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Κογκρέσο πραγματοποιεί εδώ και μήνες αρκετά τακτικές ακροάσεις για διάφορα θέματα γύρω από τη ρύθμιση της ΤΝ. Ο Λευκός Οίκος έλαβε επίσης εθελοντικές δεσμεύσεις από τις εταιρείες ΤΝ για την υπεύθυνη ανάπτυξη της ΤΝ.

Πηγή: theverge.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like