LOADING

Type to search

News Tech

Ποιες τεχνολογίες θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2022

Share

Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί

Συνήθως είναι κάτι που συναντάμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας: ιπτάμενα ταξί ή κάθετης απογείωσης και προσγείωσης ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ωστόσο, είναι κάτι που η βιομηχανία εξετάζει πολύ σοβαρά. Αρκετές εταιρείες προγραμματίζουν δοκιμές τέτοιων οχημάτων εντός του 2022 με την ελπίδα ότι εντός των επόμενων δύο χρόνων θα λάβουν άδεια παραγωγής.

Η Joby Aviation στην Καλιφόρνια σχεδιάζει την κατασκευή πενταθέσιων οχημάτων με εμβέλεια 150 μιλίων. Η γερμανική Volocopter σχεδιάζει την παροχή υπηρεσιών ιπτάμενου ταξί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Διαστημικός τουρισμός

Η αρχή έγινε το 2021 δημιουργώντας μάλιστα ένα είδος ανταγωνισμού ανάμεσα στους μεγιστάνες Ρίτσαρντ Μπράνσον (Virgin Galactic) και Τζεφ Μπέζος (Blue Origin), τον Ιούλιο. Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο η αποστολή τεσσάρων επιβατών από την SpaceX του Ίλον Μασκ σε μια «κρουαζιέρα» γύρω από τη Γη.

Στόχος και των τριών είναι η πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων εντός του 2022 αλλά και η μεταφορά στο Διάστημα ακόμη περισσότερων επιβατών.

Delivery drones

Αν και οι δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα μόλις το 2021 ξεκίνησε να οριστικοποιείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας παραδόσεων αγαθών μέσω μη επανδρωμένων σκαφών. Στην Ιρλανδία, η startup Manna πρόκειται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο σύνολο της χώρας αλλά και σε περιοχές της Βρετανίας.

Η Wing, θυγατρική της Google, πραγματοποιεί δοκιμές σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Φινλανδία. Στη γειτονική Βουλγαρία, η startup Dronamics, χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά φορτίων μεταξύ 39 ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια

Οι αρχιτέκτονες συχνά χρησιμοποιούν τρισδιάστατες εκτυπώσεις για να δημιουργήσουν μοντέλα υπό κλίμακα των κτιρίων που σχεδιάζουν. Πλέον, η τεχνολογία επιτρέπει την εκτύπωση σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Με τη χρήση ειδικών υλικών και στρώση-στρώση ένα σπίτι μπορεί να εκτυπωθεί ολόκληρο επιτόπου ή σε τμήματα και να συναρμολογηθεί εκ των υστέρων.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζονται σε διάφορες πολιτείες φιλικά προς το περιβάλλον συγκροτήματα κατοικιών που θα προέλθουν από τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Το metaverse

Το metaverse εμφανίστηκε σαν όρος αρχικά στη λογοτεχνία για να εκφράσει έναν συνεχή εικονικό κόσμο, στον οποίο κάποιος έχει πρόσβαση μέσω της χρήσης ειδικών σετ γυαλιών. Η αρχική χρήση του όρου έγινε το 1992 στο μυθιστόρημα Snow Crash του Neal Stephenson.

Το 2022 ο όρος metaverse θα αφορά ουσιαστικά μία μίξη πραγμάτων: video games, κοινωνική δικτύωση, διασκέδαση, βίωση εμπειριών. Ήδη η αρχή έχει γίνει με παιχνίδια όπως τα Minecraft, Roblox και Fortnite. Μάλιστα, μέσα στο 2021 η Facebook μετονομάστηκε σε Meta για να κεφαλαιοποιήσει το νέο περιβάλλον.

Κβαντικοί υπολογιστές

Η βασική ιδέα των κβαντικών υπολογιστών από τους πίνακες των επιστημόνων της δεκαετίας του 1990 αναπτύχθηκε σε έναν ανταγωνισμό δισεκατομμυρίων ανάμεσα σε εταιρείες, κυβερνήσεις και startups.

Στόχος η δημιουργία ενός νέου είδους υπολογιστών. Για ορισμένους μαθηματικούς ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ξεπεράσει σε επιδόσεις οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα πραγματοποιώντας ταχύτατη εκτέλεση εργασιών και υπολογισμών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κρυπτογραφία, τη χημεία ή τα οικονομικά.

Ένα μέτρο σύγκρισης της ισχύος είναι ο αριθμός των qubits που διαθέτει ένας κβαντικός υπολογιστής. Μία κινεζική επιστημονική ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα με 66 qubits. Η αμερικανική IBM ελπίζει να φτάσει στα 433 qubits το 2022 και τα 1.000 qubits την επόμενη χρονιά.

Διεπαφή εγκεφάλου

Τον Απρίλιο του 2021 ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι μία μαϊμού κυριολεκτικά «έπαιξε ένα βιντεοπαιχνίδι τηλεπαθητικά χρησιμοποιώντας ένα μικροτσίπ εγκεφάλου».

Η εταιρεία του, η Neuralink, είχε εμφυτεύσει δύο μικροσκοπικά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο της μαϊμούς και στη συνέχεια τα σήματα των ηλεκτροδίων μεταδίδονταν ασύρματα και αποκωδικοποιούνταν από έναν υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό η μαϊμού ήταν σε θέση να παίζει το γνωστό παιχνίδι Pong χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό της.

Μέσα στο 2022 η Neuralink ελπίζει ότι θα μπορέσει να δοκιμάσει τη συσκευή και σε ανθρώπους, επιτρέποντας σε άτομα με προβλήματα παράλυσης να χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μία άλλη εταιρεία, η Synchron, έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μίας παρόμοιας συσκευής.

Η συσκευή της Synchron συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω των αγγείων στο λαιμό του ατόμου. Στόχος της εταιρείας είναι πέρα από την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους με παράλυση να χρησιμοποιηθεί η μέθοδός της και για τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος.

πηγή: ot.gr

Tags: