LOADING

Type to search

Apps Featured News Tech

Τι πρέπει να κάνεις αν χακαριστεί το Android κινητό σου;

Share

Παρ’ ότι το Android έχει σχεδιαστεί με κάποια εγγενή χαρακτηριστικά ασφαλείας — κυρίως χάρη στην προσέγγιση sandbox στις διαδικασίες και την διαχείριση αρχείων. Οι εφαρμογές εκτελούνται σε απομονωμένα περιβάλλοντα, χωρίς να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές ή υπηρεσίες, αν δεν δώσετε εσείς ρητά την άδεια για να συμβεί αυτό. Αυτό μειώνει σημαντικά τους πιθανούς κινδύνους για επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού. Οι σύγχρονες συσκευές Android διαθέτουν επίσης ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας που ονομάζεται Google Play Protect, το οποίο σαρώνει αθόρυβα τις εφαρμογές επισημαίνοντας τις ύποπτες.

Υπάρχουν, ωστόσο τρόποι για να χακαριστεί μια συσκευή και εφόσον συμβεί αυτό, οι χάκερ μπορούν να κλέψουν από τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς σύνδεσης μέχρι και να κρατήσουν δεδομένα για λύτρα. Μπορεί να παρατηρήσετε αναδυόμενα παράθυρα να ανοίγουν απροσδόκητα ή εφαρμογές που δεν έχετε εγκαταστήσει. Η συσκευή μπορεί να υπερθερμαίνεται, να καθυστερεί, να κολλάει ή να καταναλώνει πάρα πολλά δεδομένα ή μπαταρία . Θα μπορούσατε να λαμβάνετε ασυνήθιστα μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, ειδοποιήσεις ή προτροπές συνδέσμων. Εάν παρατηρήσετε περίεργη συμπεριφορά όπως αυτή, αυτά είναι ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να την ασφαλίσετε.

Εξετάστε τις εγκατεστημένες εφαρμογές

Οι εφαρμογές που προέρχονται από τρίτους ή ανεπίσημα καταστήματα δεν είναι ποτέ απολύτως αξιόπιστες. Διατρέχετε πάντα τον κίνδυνο να κατεβάσετε κάποια επικίνδυνη εφαρμογή, εάν κάνετε εγκατάσταση από πηγές εκτός του Google Play Store. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πειρατικές εφαρμογές ή οτιδήποτε υπόσχεται να “ξεκλειδώσει” ή να βελτιώσει ορισμένες εφαρμογές. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά μετά την φόρτωση μιας εφαρμογής, αυτή η εφαρμογή είναι πιθανώς υπεύθυνη.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές (ή στην αντίστοιχη ενότητα της συσκευής σας) για να απεγκαταστήσετε ύποπτες εφαρμογές. Θα πρέπει επίσης να διαγράψετε τυχόν παραβιασμένα αρχεία APK. Ορισμένες εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού μπορούν να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τους χρήστες να τις απεγκαταστήσουν. Εάν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να κάνετε ασφαλή εκκίνηση της συσκευής σας. Τα ακριβή βήματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ κατασκευαστών (συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή), αλλά πολλά τρέχοντα μοντέλα Android μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή λειτουργία κρατώντας πατημένο το κουμπί λειτουργίας και, στη συνέχεια, πατώντας παρατεταμένα το εικονίδιο λειτουργίας που εμφανίζεται. Από την ασφαλή λειτουργία, θα μπορείτε να απεγκαταστήσετε την κακόβουλη εφαρμογή (μέσω της Google).

Αναβαθμίστε στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση Android

Οι προγραμματιστές της Google βρίσκουν και επιδιορθώνουν τακτικά απειλές ασφαλείας στο Android, αλλά μέχρι να ανακαλυφθούν αυτά τα ελαττώματα και να κυκλοφορήσουν οι ενημερώσεις κώδικα, ο χρήστης δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αμυνθεί εναντίον τους.

Αυτός είναι ο λόγος που η Google στέλνει τακτικά ενημερώσεις over-the-air (OTA) για Android. Εκτός από τις σημαντικές ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος, η συσκευή σας μπορεί επίσης να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας, επομένως είναι σημαντικό να τις εγκαταστήσετε το συντομότερο δυνατό. Μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες των δημοσιευμένων ενημερώσεων κώδικα στη σελίδα του Δελτίου ασφαλείας του Android. Λάβετε υπόψη ότι οι παλαιότερες συσκευές ενδέχεται τελικά να μην είναι πλέον κατάλληλες για ενημερώσεις ασφαλείας και η καλύτερη κίνηση από άποψη ασφαλείας να είναι η αλλαγή με ένα πιο νέο τηλέφωνο.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την πιο πρόσφατη έκδοση του Android και εκτελείτε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας μεταβαίνοντας στην εφαρμογή Ρυθμίσεις της συσκευής σας και αναζητώντας την ενότητα ενημέρωσης λογισμικού.

Κάντε μια σάρωση ασφαλείας

Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε και να αφαιρέσετε την πηγή απ’ όπου προήλθε το χακάρισμα της συσκευής σας, μπορείτε να εκκινήσετε το Google Play Store, να πατήσετε το εικονίδιο του προφίλ σας και μετά το Google Play Protect. Πατήστε το πράσινο κουμπί σάρωσης για να σαρώσετε για τυχόν επιβλαβείς εφαρμογές. Ορισμένοι κατασκευαστές προφορτώνουν την έκδοση του Android με τις δικές τους λύσεις ασφαλείας. Οι συσκευές Samsung, για παράδειγμα, διαθέτουν προστασία Samsung Knox που μπορεί να σαρώσει και να βάλει σε καραντίνα απειλές.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε πάντα να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων διαγράφει τα αρχεία, τις προτιμήσεις και τους λογαριασμούς σας (μέσω Google). Συνιστούμε να απομνημονεύσετε τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για τους λογαριασμούς Google στη συσκευή σας πριν από την επαναφορά (θα τα χρειαστείτε για να συνδεθείτε ξανά). Δοκιμάστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τα αρχεία που μπορείτε, αλλά προσέξτε να μην αντιγράψετε αρχεία που ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί και να είναι ικανά να διαδώσουν ξανά το κακόβουλο λογισμικό.

1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και αναζητήστε το μενού επαναφοράς εκεί.

2. Πατήστε Επαναφορά και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

3. Η συσκευή σας θα επανεκκινήσει και θα σας παρουσιάσει μια νέα εγκατάσταση.

Εάν οι χάκερ σας έχουν κλειδώσει εντελώς έξω από τη συσκευή, μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε ένα hard reset. Οι ακριβείς οδηγίες μπορεί να διαφέρουν, αλλά οι περισσότεροι κατασκευαστές απαιτούν από εσάς να απενεργοποιήσετε εντελώς και να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο αύξησης ή μείωσης της έντασης ήχου κατά την εκ νέου ενεργοποίηση. Αυτό συνήθως θα εκκινήσει ένα μενού εκκίνησης με την επιλογή να σκουπιστεί πλήρως το σύστημα.

Tags:

You Might also Like