LOADING

Type to search

Tech ΝΕΑ

Το εργαστήριο DataLab αναλύει τα tweets του πολέμου στην Ουκρανία

Kinita Nea
Share

Οι αμέτρητες ιστορίες που βιώνουν οι άνθρωποι κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι απόψεις τους για όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή, διασχίζουν τα σύνορα και γίνονται ευρύτερα γνωστές μέσα από δεκάδες εκατομμύρια tweets και αναρίθμητα retweets και likes στο Twitter. Μάλιστα, οι τέσσερις παραπάνω ιστορίες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτές, που συγκέντρωσαν το τελευταίο διάστημα ισχυρότατο ενδιαφέρον από τους χρήστες της πλατφόρμας. Πόσο απασχολεί την ανθρωπότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ποια θέματα που σχετίζονται με αυτή τη σύρραξη απασχολούν κατά κύριο λόγο τους χρήστες του Twitter; Γιατί σε πολλά tweets συνυπάρχουν τα hashtags #war (πόλεμος) και #cryptocurrency (κρυπτονόμισμα) και ποια hashtags συγκεντρώνουν αυτές τις ημέρες το μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Πόσο «βαθιά» διεισδύουν στις λίστες με τους πιο ενεργούς χρήστες του Twitter τα political και spam bots (ψευδολογαριασμοί, ήτοι αυτοματοποιημένα προγράμματα, που είτε «βομβαρδίζουν» τους χρήστες με tweets και retweets πολιτικοποιημένου χαρακτήρα είτε αναρτούν επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο, συχνά χωρίς ο μέσος χρήστης να μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους);

Το τοπίο στα social media είναι μεν χαοτικό, αλλά για όσους ενδιαφέρονται να πλοηγηθούν πιο στοχευμένα, υπάρχει από τις 2 Μαρτίου διαθέσιμο ένα νέο εργαλείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το «Ukraine Data Observatory», που αναλύει και «φιλτράρει» τα Δεδομένα για τον πόλεμο, όπως αυτά αντλούνται από το Twitter.

Τέσσερα εκατ. tweets καταγράφει ημερησίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία το Παρατηρητήριο

«Το εργαστήριό μας ανέλυσε από τις 2 Μαρτίου μέχρι τώρα 88,38 εκατ. tweets (σ.σ. όχι μόνο Ελλήνων) και συνεχίζουμε. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν προκύπτει ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός σχετικών tweets ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια» εξηγεί ο Παύλος Σερμπέζης, ερευνητής στο εργαστήριο DataLab του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Ποιες λέξεις/hashtags εμφανίζονται συχνότερα;

«Οι χρήστες χρησιμοποιούν μεγάλο εύρος όρων και hashtags στα tweets τους. Οι περισσότεροι όροι είναι σχετικοί με την Ουκρανία, ενώ από την πλευρά της Ρωσίας βλέπουμε πολλές αναφορές ειδικά στον Πούτιν. Επίσης παρατηρούμε κάποια hashtags που δεν αφορούν καθαρά στον πόλεμο, π.χ. για διαφορα κρυπτονομίσματα. Η ανάλυση μας αναδεικνύει αυτή την σύνδεση, καθώς πολλά hashtags για κρυπτονομίσματα φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν μαζί με hashtags που υπήρχαν σε tweets σχετικά με τον πόλεμο. Κάποιοι από τους λόγους για αυτό, πιθανώς έχουν να κάνουν με τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία (SWIFT), μετά τις οποίες τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν ως εναλλακτικός τρόπος οικονομικών συναλλαγών, καθώς και με τις δωρεές από όλο τον κόσμο προς την Ουκρανία σε μορφή κρυπτονομισμάτων» λέει ο Ηλίας Δημητριάδης, ερευνητής.

Κάποια hashtags που εμφανίστηκαν συχνότερα από την αρχή του πολέμου μέχρι και σήμερα είναι, ενδεικτικά, τα ακόλουθα: #Ukraine 3.395.075 φορές, #Putin 810.525 φορές, #StandWithUkraine 381.747 φορές, #Kyiv 338.714 φορές. Άλλα hashtags τα οποία ίσως δεν θα περίμενε να δει κάποιος, αλλά σχετίζονται με τον πόλεμο, είναι τα #Anonymous 93.519 φορές (μετά το μήνυμα που έστειλε η γνωστή ομάδα hackers στον Πούτιν), #NFT 74.893 φορές (τα NFTs ή Non-Fungible Tokens ανήκουν στην τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και υπάρχει μεγάλη κοινότητα χρηστών του Διαδικτύου που τα χρησιμοποιεί), #NFTCommunity 27.419 φορές και #FlagNetwork 58.229 φορές (το Flagnetwork είναι αποκεντρωμένο δίκτυο blockchain).

«Bots» οι τρεις από τους πέντε πιο ενεργούς χρήστες, με tweets για την Ουκρανία

Διαπίστωσε η ομάδα «ύποπτη» δραστηριότητα που μπορεί να σχετίζεται με bots ή trolls, που επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη; «Στην τρέχουσα έκδοση του εργαλείου, δεν περιλαμβάνεται κάποια ανάλυση που να αφορά σε ψευδο-λογαριασμούς (bots). Ωστόσο αποτελεί μια από τις κύριες ιδέες που έχουμε για το άμεσο μέλλον μέσω του “Bot Detective”. Αναλύοντας όμως το προφίλ των πρώτων πέντε πιο ενεργών χρηστών, εντοπίσαμε ότι οι τρεις ήταν -με πιθανότητα άνω του 70%- political bots ή spam bots και μόνο οι δύο πραγματικοί άνθρωποι. Οι τρεις αυτοί λογαριασμοί πόσταραν κατά μέσο όρο περίπου 800-900 tweet ημερησίως, κάτι που είναι αδύνατο να κάνει ένας άνθρωπος» αναφέρουν ο Ηλίας και ο Παύλος, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους δέκα πιο ενεργούς λογαριασμούς εντόπισαν και κάποιους που διαγράφηκαν τελικά από το ίδιο το Twitter.

Ποιο είναι το προφίλ των πιο ενεργών χρηστών σε θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία; «Αυτή τη στιγμή ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς χρήστες (που δεν είναι bots) βρίσκονται σε Ουκρανία (Κίεβο), Λετονία (Ρίγα), Αυστραλία (Queensland) και Καναδά (Ontario). Πρόκειται είτε για προσωπικά προφίλ χρηστών, είτε για σελίδες ενημέρωσης σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα (Δεκέμβριο του 2021)» καταλήγει ο Παύλος Σερμπέζης.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

_

ΑΚ

Tags:

You Might also Like