LOADING

Type to search

News Tech

Το χάος της OpenAI συνεχίζεται και αυτό είναι απλώς κακό για όλους… εκτός από την Apple

Share

Το χάος στο OpenAI από την Παρασκευή είναι πολύ πραγματικό και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους πολύ πέρα από την υπηρεσία ChatGPT.

Όλα ξεκίνησαν με την απομάκρυνση του Διευθύνοντος Συμβούλου Sam Altman και από και έπειτα όλα πήγαν στραβά και το χειρότερο είναι πως έγιναν πιο περίεργα.

Αυτή την στιγμή η OpenAI έχει έναν νέο CEO, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν τον θέλει εκεί. Ο παλιός Διευθύνων Σύμβουλος είναι πλέον στην Microsoft – έναν βασικό επενδυτή στο OpenAI – αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει απασχοληθεί ακόμα στην εταιρεία. Και εξακολουθεί να γίνεται λόγος για επιστροφή του στην OpenAI ακόμη και τώρα.

Και μέσα σε όλα αυτά; Η συντριπτική πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της OpenAI έχει απειλήσει να αποχωρήσει. Εν ολίγοις, υπήρξε περισσότερη αναταραχή στην OpenAI τις τελευταίες ημέρες από ό,τι βιώνουν ποτέ οι περισσότερες εταιρείες και δεν δείχνει κανένα σημάδι να ηρεμούσαν τα πράγματα.

Και ενώ αυτό φαίνεται να είναι ένα τρομερό πράγμα για την OpenAI και τους επενδυτές της εταιρείας, μπορεί να μην είναι τόσο κακό για μια άλλη εταιρεία – την Apple.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI πήρε την απόφαση να απολύσει τον Altman σε μια κίνηση που φαινόταν να αιφνιδιάζει όλους τους άλλους.

Σίγουρα ξάφνιασε τη Microsoft, μια εταιρεία που έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της σε διάφορες πτυχές των δικών της υπηρεσιών και δυνατοτήτων.

Έκτοτε, το Σαββατοκύριακο έγινε λόγος για επιστροφή του Altman στην εταιρεία αφού έγινε σαφές ότι τουλάχιστον ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου άρχισαν να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ο Altman ειπώθηκε τότε ότι είχε αναλάβει ρόλο στη Microsoft, με πολλούς να περίμεναν κάτι σαν μια έξοδο από το OpenAI ως αποτέλεσμα.

Αυτός ο φόβος έχει από τότε υποστηριχθεί με σχεδόν κάθε υπάλληλο του OpenAI να γράφει μια επιστολή απαιτώντας από το διοικητικό συμβούλιο να παραιτηθεί λόγω του χάους, απειλώντας να παραιτηθεί εκείνοι εάν αυτό δεν συμβεί.

Σε αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι ο Altman έχει την υποστήριξη των πρώην υπαλλήλων του. Ακόμα και ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τον απέλυσαν προηγουμένως έχει αλλάξει γνώμη φαινομενικά. Ο επικεφαλής επιστήμονας Ilya Sutskever φέρεται να ήταν βασικός μοχλός πίσω από την απόφαση να απολυθεί ο Altman, καθιστώντας αυτή την οπισθοδρόμηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Από εδώ και πέρα τώρα, όλα μπορούν να συμβούν. Ο Altman δημοσίευσε στο X λέγοντας ότι αναμένει να συνεργαστεί με τους πρώην υπαλλήλους του στην OpenAI “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”, αλλά μένει να δούμε ποια εταιρεία θα είναι στα δελτία αποδοχών τους όταν συμβεί αυτό.

Όσο για το γιατί συμβαίνει αυτό, το διοικητικό συμβούλιο ενημέρωσε ότι ο Altman τους κρατούσε κάποια πράγματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν αυτά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιχείρηση OpenAI βρίσκεται υπό την πτέρυγα μιας μη κερδοσκοπικής οντότητας OpenAI και είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο η κερδοσκοπική εταιρεία συνεχίζει να επαναλαμβάνει και να αναπτύσσεται γρήγορα σε μια εποχή που ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμα προς συζήτηση.

Αν αυτή η ένταση κρύβεται πίσω από τις αμφιβολίες της μητρικής εταιρείας, είναι δύσκολο να δούμε πώς αλλάζει αυτό χωρίς να διαγραφεί ο δημιουργός του ChatGPT.

Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν είναι καλό για την OpenAI, είτε είναι η μη κερδοσκοπική είτε η κερδοσκοπική πλευρά της επιχείρησης.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν, τουλάχιστον, και οι εταιρείες που δημιουργούσαν στο πίσω μέρος του ChatGPT λέγεται ήδη ότι αναζητούν αλλού σε περίπτωση που τα πράγματα συνεχίσουν να είναι έτσι.

Όσο για την Apple, είναι πιθανό όλα αυτά να της δώσουν τουλάχιστον λίγο χρόνο για να προσπαθήσει να κλείσει το χάσμα μεταξύ των προσπαθειών της και εκείνων της συνεργασίας Open-Microsoft. Η Apple λέγεται ότι εργάζεται στη δική της τεχνολογία Large Language Model, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου λογισμικού chatbot AppleGPT.

Οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της OpenAI και του οδικού χάρτη ανάπτυξής του δίνει στον ανταγωνισμό μια ευκαιρία — το αν μπορούν να επωφεληθούν ή όχι θα εξαρτηθεί από τις δικές τους δυνάμεις και πόσο γρήγορα η Microsoft μπορεί να κάνει δικό της οτιδήποτε συμβαίνει στην OpenAI αυτές τις μέρες.

Tags:

You Might also Like