LOADING

Type to search

Featured News Tech

Apple Reality Pro: Δεν θα αντικαταστήσει το Meta Quest — έρχεται να αντικαταστήσει ολόκληρο τον υπολογιστή σας

Share

Η Apple πρόκειται να εισέλθει σε μια εντελώς νέα κατηγορία προϊόντων με το επερχόμενο σετ Reality Pro. Το σετ μικτής πραγματικότητας έχει αναφερθεί λεπτομερώς σε αρκετές διαρροές και φήμες τους τελευταίους μήνες. Είναι η πρώτη φορά, μάλιστα εδώ και καιρό που η Apple εισέρχεται σε μια νέα κατηγορία προϊόντων και αυτό είναι κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον σε σύγκριση με τις κυκλοφορίες των πιο καθιερωμένων προιόντων της.

Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν δει αυτό το επερχόμενο λανσάρισμα από λάθος οπτική. Το σετ Apple Reality Pro δεν προσπαθεί να διαταράξει μια υπάρχουσα βιομηχανία, αλλά στοχεύει να δημιουργήσει μια εντελώς νέα θέση για το ίδιο. Το σετ μικτής πραγματικότητας αυτό δεν θα αντικαταστήσει το Meta Quest — αλλά στοχεύει να αντικαταστήσει ολόκληρο τον υπολογιστή σας.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδια

μικτής πραγματικότητας της Apple

Η Apple δεν είναι άγνωστη στο να εισέρχεται – και να φέρνει επανάσταση – στις υπάρχουσες αγορές προϊόντων. Έχουμε δει την εταιρεία να το κάνει ξανά και ξανά, είτε πρόκειται για την αλλαγή των παραδοσιακών MP3 players με το καινοτόμο, για την εποχή του, iPod είτε για τον αφανισμό του κυρίαρχου τότε BlackBerry με την έλευση του iPhone. Η Apple τείνει να περιμένει μέχρι να είναι σίγουρη για την παράδοση ενός προϊόντος που πιστεύει ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσφέρει πάντα το ολοκληρωμένο και πλήρες, σε όλη του τη διάσταση, προϊόν από την αρχή, αλλά είναι απολύτως ικανή στο να το τελειοποιεί σε βάθος χρόνου, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

Παράδειγμα: το Apple Watch. Το Apple Watch είναι η τελευταία μεγάλη κατηγορία προϊόντων στην οποία εισήλθε η Apple. Κατά την κυκλοφορία του, ήταν ένα σχετικά πιο απλοϊκό προϊόν, αλλά η Apple το προσάρμοσε και βελτιστοποίησε σε τέτοιο βαθμό για να το κάνει όχι μόνο το smartwatch με τις καλύτερες πωλήσεις αλλά και το ρολόι με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Σήμερα, το Apple Watch φαίνεται σχεδόν ασυναγώνιστο, όχι μόνο όσον αφορά τα έξυπνα ρολόγια, αλλά βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο για να γίνει το πιο πανταχού παρόν ρολόι στους καρπούς γενικότερα, κάτι που σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα είχαν προβλέψει κατά την κυκλοφορία του το 2015.

Από ότι φαίνεται λοιπόν, η Apple φιλοδοξεί να ακολουθήσει παρόμοια πορεία με το σετ Reality Pro. Ο χώρος της μικτής πραγματικότητας υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, αλλά δεν έχει «υιοθετηθεί» και εδραιωθεί τόσο στο κοινό, με την πρόοδο να φαίνεται κάπως τυχαία. Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς “η εικονική πραγματικότητα είναι το μέλλον” με τόση αυτοπεποίθηση όσο συνηθίζαμε πριν από μερικά χρόνια. Η Meta και η Oculus, αν και μέτρια επιτυχημένες όσον αφορά το υλικό που έχουν προσφέρει, φαίνεται να έχουν υποκύψει σε μια μη δοκιμασμένη πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για ζωή μέσα στο λεγόμενο «metaverse». Με σχετικά αδύναμο ανταγωνισμό, λοιπόν ο κλάδος της μικτής πραγματικότητας αποτελεί αρκετά πρόσφορο έδαφος, για να έρθει μια εταιρεία σαν την Apple και να κυριαρχήσει, ακόμα και με ένα όχι τόσο προηγμένο από την αρχή προϊόν.

Apple: Όλα σε ένα

Και όλα αυτά μας οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: η Apple, από ότι φαίνεται, δεν θέλει να ανταγωνιστεί με τα υπάρχοντα σετ VR/AR στην αγορά. Τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι η Apple θα θέλει να ανταγωνιστεί το Meta Quest. Αρχικά, το σετApple Reality Pro είναι πιθανό να έχει μια αρχική τιμή περίπου των 3,000 $, γεγονός που υπερβαίνει κατά πολύ την τιμή κυκλοφορίας των 1,500 $ (τώρα στα 1,000 $) του Meta Quest Pro. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική ένδειξη ότι το σετ θα είναι είτε μια premium επιλογή… ή μια εντελώς διαφορετική κατηγορία εντελώς.

Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό το Reality Pro να ακολουθήσει αυτό που πολλοί αποκαλούν μοντέλο AIO της Apple. Η Apple το έχει κάνει ξανά και ξανά. Το iMac; Μια συσκευή all-in-one, με το chipset και την οθόνη ενσωματωμένα σε μία μονάδα. Το iPhone; Όλοι θυμόμαστε την εμβληματική κεντρική ομιλία του Steve Jobs που παρουσίασε το iPhone, αποκαλώντας το “ένα iPod, ένα τηλέφωνο και ένα μια συσκευή επικοινωνίας Διαδικτύου (internet communicator)” όλα σε ένα. Η Apple λατρεύει να επανεφευρίσκει πράγματα και να δημιοργει μία συσκευή για να κάνει τη δουλειά πολλών και νομίζω ότι το Reality Pro θα είναι ακριβώς αυτό.

Γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι ένα ακριβό μοντέλο και είναι επίσης γνωστό ότι θα τροφοδοτείται από τσιπ της Apple, πιθανότατα της σειράς M2. Το ερώτημα όμως είναι – γιατί να είναι ένα τσιπ της σειράς M και όχι ένα τσιπ για κινητά της σειράς Α; Σίγουρα η προσθήκη ενός τσιπ M2 σε ένα τέτοιο σετ φαίνεται υπερβολική; Αυτό, φυσικά, εκτός και αν η Apple έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες για το σετ πέρα από το να είναι απλώς μια συσκευή ψυχαγωγίας, αλλά πιο σημαντικά να είναι και μια συσκευή παραγωγικότητας.

Τι είναι ένας υπολογιστής; Το αίνιγμα

του τσιπ της Apple

Η Apple φιλοδοξεί το Reality Pro να είναι ο απόλυτος υπολογιστής και όχι απλώς ένα σετ. Η τιμή εκκίνησης των 3.000 δολαρίων είναι πολύ πιο λογική αν σκεφτείτε ότι αγοράζετε έναν υπολογιστή που μπορείτε να φορέσετε στο κεφάλι σας αντί για ένα απλό σετ VR/AR. Το τσιπ M2 θα ήταν επίσης πιο λογικό εάν αυτή η συσκευή πρόκειται να κάνει περισσότερα από το να λειτουργεί απλώς ως οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι.

Η Apple θέλει το Reality Pro να είναι ο απόλυτος υπολογιστής και όχι απλώς μια συσκευή εισόδου/εξόδου. Η τιμή των 3.000 δολαρίων είναι πολύ πιο λογικό αν αγοράζετε έναν υπολογιστή που μπορείτε να φορέσετε στο κεφάλι σας αντί για ένα άλλο headset. Το τσιπ M2 θα ήταν επίσης πιο λογικό εάν αυτή η συσκευή πρόκειται να κάνει περισσότερα από το να λειτουργεί απλώς ως οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι.

Η Apple έχει κάνει την ερώτηση “Τι είναι ένας υπολογιστής;” πριν με το iPad και είναι πολύ πιθανό ότι θα την επαναλάβει σύντομα με το Reality Pro. Το τσιπ της Apple διαθέτει έναν σταθερό συνδυασμό απόδοσης, απόδοσης ισχύος και στερεών θερμικών στοιχείων — και θα μπορούσε να λειτουργήσει συναρπαστικά καλά, με το σωστό λειτουργικό σύστημα και λογισμικό, μέσα σε μια συσκευή που ενσωματώνει όλες τις υπάρχουσες αρχές ενός υπολογιστή σε μία.

Αλλά είμαστε ακόμα εκεί; Ενδεχομένως όχι. Το σετ μικτής πραγματικότητας που θα δούμε στο WWDC 2023 είναι πιθανό να είναι ένα ντεμπούτο μιας τέτοιας συσκευής με κάποιες ελλείψεις και πολύ μακριά από το αρχικό όραμα του Tim Cook, όπως ακούμε από κάποιες αναφορές τελευταία. Στον Cook δεν αρέσει η ιδέα να είναι «δεμένος σε έναν υπολογιστή», οπότε είναι πιθανό ότι ο απώτερος στόχος είναι να μην έχει καθόλου πρόσδεση. Το αναπτυξιακό ταξίδι του τσιπ της Apple θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να φτάσει αυτό το πρώιμο σετ σε ένα σημείο όπου θα είναι ένας υπολογιστής με τον οποίο μπορείς να πας παντού.

Gaming και Hideo Kojima

Ο θρυλικός σχεδιαστής gaming Hideo Kojima εθεάθη στο Apple Park, πυροδοτώντας φήμες ότι μπορεί να είναι μέρος της ανακοίνωσης του Reality Pro. Αν και αυτό μπορεί να μην ισχύει, προκαλεί ένα ερώτημα — θα μπορούσε το Reality Pro να γίνει τελικά και ένας αυτόνομος υπολογιστής gaming;

Θα χρειαστεί σοβαρή προσπάθεια από την Apple για να δελεάσει τους προγραμματιστές gaming σε αυτή τη νέα πλατφόρμα, αλλά είναι απαραίτητο. Το VR/AR έχει βαθιά σχέση με το gaming και η Apple δεν μπορεί απλά να το αγνοήσει. Είναι κάπως ότι η Apple θα θέλει το Reality Pro να είναι ένα σετ VR/AR που μπορείτε να συνδέσετε στον υπολογιστή παιχνιδιών σας με Windows, οπότε η άλλη επιλογή της είναι να εξασφαλίσει κάποια σταθερή υποστήριξη πρώτου κατασκευαστή. Τα παιχνίδια AAA σε Mac είναι κάτι με το οποίο η Apple είτε είχε δυσκολευτεί είτε ουσιαστικά αγνοήσει στο παρελθόν. Θα μπορούσε το σετ μικτής πραγματικότητας της Apple να έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό; Εάν οι Mac συνεχίσουν να υπολείπονται των προτύπων που ορίζουν οι υπολογιστές gaming, θα μπορούσε το Reality Pro να είναι επίσης το κομμάτι που λείπει από το παζλ του gaming της Apple;

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να είναι ένα μεγάλο στοίχημα της Apple το οποίο δεν θα αποδώσει τα μέγιστα, και εν τέλει δεν θα δούμε τίποτα από τα παραπάνω να υλοποιείται. Η Apple δεν έχει «ανοσία» στην αποτυχία. Ωστόσο, η τεχνογνωσία της Apple στη «διαταραχή» τμημάτων της αγοράς και στη δημιουργία των δικών της εξειδικευμένων προϊόντων είναι απαράμιλλη.

Πηγή: imore.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like