LOADING

Type to search

Featured News Tech

Γιατί η Apple από ότι φαίνεται διστάζει ακόμη να ενστερνιστεί ευρέως την AI;

Share

Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του συνέδριου I/O της Google τον Μάιο, αρκετοί είχαν αρχίσει ήδη να στοιχηματίζουν πόσες φορές θα αναφερόταν η «AI» στη σκηνή. Από ότι φάνηκε, κάθε παρουσιαστής μάλλον έπρεπε να το αναφέρει τουλάχιστον μία φορά. Παρακολουθώντας το WWDC, όμως, θα λέγαμε πως τα πράγματα κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς όπως αποδείχθηκε ο όρος «AI» δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά.

Η τεχνολογία αναφερόταν, φυσικά, αλλά πάντα με τη μορφή της «μηχανικής μάθησης» – μια πιο ήρεμη και τεχνικά ακριβής περιγραφή. Όπως θα σας πουν πολλοί που εργάζονται στον ίδιο τον τομέα, η «τεχνητή νοημοσύνη» είναι ένας πολύ «μισητός» και αμφιλεγόμενος όρος: τόσο ανακριβής όσο και υπερβολικά καθορισμένος, που θυμίζει περισσότερο μυθολογίες επιστημονικής φαντασίας παρά πραγματική, απτή τεχνολογία. Ο συγγραφέας Ted Chiang το έθεσε καλά σε μια πρόσφατη συνέντευξη: τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη; «Μια κακή επιλογή λέξεων το 1954».

Η «αλλεργία» της Apple απέναντι στη AI δεν είναι νέα. Η εταιρεία είναι εδώ και καιρό θεσμικά επιφυλακτική σχετικά με την «AI» ως δύναμη τεχνο-μαγικής ισχύος. Αντ ‘αυτού, η προτίμησή της είναι να τονίσει τη λειτουργικότητα της μηχανικής μάθησης, επισημαίνοντας τα οφέλη που προσφέρει στους χρήστες. Όπως μάλιστα το έθεσε ο Tim Cook σε συνέντευξή του στο Good Morning America πρόσφατα, «Την ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας [αλλά] οι άνθρωποι δεν το σκέφτονται απαραίτητα ως AI».

Και τι μορφή παίρνει; Λοιπόν, εδώ είναι μερικά, μεταξύ άλλων, από τα χαρακτηριστικά που υποστηρίζονται από μηχανική μάθηση που αναφέρονται στο φετινό WWDC, που εξαπλώνονται σε όλο το «οικοσύστημα» της Apple:

  • Καλύτερη αυτόματη διόρθωση στο iOS 17 «τροφοδοτείται από μηχανική εκμάθηση στη συσκευή».
  • Μια εξατομικευμένη λειτουργία έντασης ήχου για AirPods που «χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για την κατανόηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των προτιμήσεων ακρόασης».
  • Μια βελτιωμένη έξυπνη στοίβα στο watchOS που «χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να σας δείχνει σχετικές πληροφορίες ακριβώς όταν τις χρειάζεστε».
  • Και 3D avatars για βιντεοκλήσεις στο Vision Pro που δημιουργούνται χρησιμοποιώντας «προηγμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης».

Εάν εξαιρέσει κανείς τα 3D avatars, όλα αυτά είναι αρκετά φιλικά: ευπρόσδεκτα, αλλά μακριά από τα χαρακτηριστικά που θα «αλλάξουν» τον κόσμο. Και στην πραγματικότητα, όταν τοποθετείται δίπλα στην καινοτομία στον κλάδο AR/VR αλλά και γενικότερα στον τομέα της τεχνολογίας, που είναι η κυκλοφορία του Vision Pro, η στρατηγική της αυτής φαίνεται όχι μόνο συντηρητική αλλά δειλή και ίσως ακόμη και ασύνετη. Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να τεθεί το ερώτημα: χάνει άραγε η Apple που δεν εκμεταλλεύεται τη τάση της AI;

Η απάντηση σε αυτό είναι «λίγο ναι και λίγο όχι». Αλλά είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε πρώτα την προσέγγιση της εταιρείας με εκείνη των πλησιέστερων τεχνολογικών ανταγωνιστών της: Google, Microsoft και Meta.

Μεταξύ των τριών, η Meta είναι η πιο «υποτονική». Σίγουρα εργάζεται σε εργαλεία AI (όπως οι μυστηριώδεις «περσόνες» του Mark Zuckerberg και η διαφήμιση που βασίζεται στην AI) και είναι στην ευχάριστη θέση να δημοσιοποιήσει την συχνά κορυφαία έρευνά της, αλλά η μεγαλύτερη ώθηση της στο metaverse έχει αφήσει κάπως λιγότερο χώρο για την AI. Αντίθετα, η Google και η Microsoft έχουν κάνει τα πάντα. Στο I/O, η Google ανακοίνωσε μια ολόκληρη «οικογένεια» γλωσσικών μοντέλων AI μαζί με νέες λειτουργίες «βοηθού» στα Έγγραφα και το Gmail και πειράματα όπως ένα σημειωματάριο AI. Ταυτόχρονα, η Microsoft έχει αναθεωρήσει γρήγορα τη μηχανή αναζήτησής της Bing, γεμίζοντας με AI κάθε γωνιά του Office και επανεφευρίσκοντας την αποτυχημένη ψηφιακή βοηθό Cortana ως το νέο AI-powered Copilot. Αυτές είναι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη τάση και την επιτυχημένη στιγμή της τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας ότι θα τους αποφέρει αρκετό κέρδος.

Άρα πρέπει λοιπόν η Apple να κάνει το ίδιο; Θα μπορούσε άραγε; Λοιπόν, ίσως να μην χρειάζεται – ή τουλάχιστον, όχι στον ίδιο βαθμό με τους αντιπάλους της. Η Apple είναι μια εταιρεία που βασίζεται στο υλικό, στο iPhone και ειδικότερα στο «οικοσύστημά» του. Δεν υπάρχει κάποια πίεση για να επανεφεύρει την αναζήτηση όπως η Google ή να βελτιώσει το λογισμικό παραγωγικότητάς της όπως η Microsoft.

Άλλωστε, αυτή είναι η τακτική της Apple εδώ και χρόνια. Ο Cook γνωρίζει ότι εκατομμύρια χρήστες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ιδιωτικότητά τους σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε εταιρεία τεχνολογίας ενδέχεται να πουλήσει τα προσωπικά τους δεδομένα. Έτσι, εάν αυτή η «αίσθηση» ασφάλειας μπορεί να διαφοροποιήσει το iPhone, το iPad και το Mac, τότε μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η Apple θα συνεχίσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει να πουλάει με επιτυχία τηλέφωνα και το κάνει κάνοντας το iOS όσο το δυνατόν πιο διαισθητικό και φιλόξενο. (Μέχρι, φυσικά, να κυριαρχήσει μια νέα πλατφόρμα υλικού, η οποία μπορεί και να αναδύεται τώρα ή όχι με το Vision Pro).

Υπάρχει μόνο ένας τομέας, όπου η Apple ίσως να χάνει με το να μην ενστερνίζεται περαιτέρω την AI και αυτός είναι το Siri. Ο ψηφιακός βοηθός της εταιρείας έχει μετατραπεί πιο πολύ σε «αστείο» εδώ και χρόνια και παρόλο που η Apple αναμφισβήτητα εφηύρε και λάνσαρε αυτού του τύπου τον ψηφιακό βοηθό στη καταναλωτική αγορά, είναι σαφές ότι δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την εταιρεία. Τα πιο σημαντικά νέα για το Siri στο φετινό WWDC ήταν ότι η φράση ενεργοποίησης έχει συντομευθεί από “Hey Siri” σε “Siri” και αυτό ήταν.

Σε έναν κόσμο όπου τα γλωσσικά μοντέλα AI βελτιώνουν σημαντικά την ικανότητα των υπολογιστών να αναλύουν τη γλώσσα και ανοίγουν νέες δυνατότητες σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία, η μεγαλύτερη ανακοίνωση της Apple ήταν να κάνει τη λέξη ενεργοποίησης για ένα προϊόν που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε μόλις τρία γράμματα μικρότερο.

Ωστόσο, υπάρχει λόγος να είμαστε προσεκτικοί, φυσικά. Όπως ανέφερε ο Cook στη συνέντευξή του στο GMA, υπάρχουν όλα τα είδη προβλημάτων που σχετίζονται με λογισμικό όπως το ChatGPT, από προκατάληψη έως παραπληροφόρηση. Και μια εταιρεία που έχει εμμονή με την εικόνα της όπως η Apple θα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική με τους τίτλους που δημιούργησε η κυκλοφορία του Bing και του Bard. Αλλά πόσο καιρό μπορεί η εταιρεία να καθίσει στο περιθώριο; Και πόσο μια ώθηση στο τομέα της εικονικής πραγματικότητας θα την αποσπάσει από το να αποκομίσει και εκείνη συγκριτικά εφικτές ανταμοιβές στην τεχνητή νοημοσύνη; Θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε μέχρι το επόμενο WWDC.

Πηγή: theverge.com/mashable.com

ΔΚ

Tags:

You Might also Like