LOADING

Type to search

News

SciDrones: Ποιοι οι στόχοι της ελληνικής start-up μετά το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ

Share

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η προώθηση της υπηρεσίας της στο εξωτερικό είναι ο μεγάλος στόχος της SciDrones, της ελληνικής startup που κέρδισε πρόσφατα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Cassini, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. ευρώ.

Η SciDrones αποτελεί μια spin-off startup εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Λέσβο και ιδρύθηκε το 2021 από τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, τον Κωνσταντίνο Τοπουζέλη και τον Αργύριο Μουστάκα, με στόχο την αντιμετώπιση της ρύπανσης από θαλάσσια απορρίμματα. Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για την αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πεδίο της θαλάσσιας τηλεπισκόπησης και συγκεκριμένα του Coastal Marine Litter Observatory (CMLO) – ενός συστήματος εντοπισμού́ και χαρτογράφησης της πλαστικής ρύπανσης στην παράκτια ζώνη. 

Η SciDrones χρησιμοποιεί Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ ή drones), τεχνολογία μηχανικής μάθησης (Artificial Intelligence) και υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing) για τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης από θαλάσσια απορρίμματα. Η εταιρεία, μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας CMLO που έχει κατασκευάσει, έχει αυτοματοποιήσει πλήρως τη διαδικασία δημιουργίας θεματικής πληροφορίας και τη μετατροπή της σε γνώση σχετικά με την θαλάσσια ρύπανση, δημιουργώντας χάρτες πυκνότητας θαλάσσιων απορριμμάτων.  

“Ο μεγάλος μας στόχος είναι η προώθηση της υπηρεσίας μας (CMLO) στον άμεσο χρονικό ορίζοντα στο εξωτερικό, με σκοπό αυτό να γίνει γνωστό στα κατάλληλα κανάλια παγκοσμίως”, αναφέρει στο Capital.gr ο Δρ. Κωνσταντίνος Τοπουζέλης.

Παράλληλα, η SciDrones αναπτύσσει και άλλα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, γεωπληροφορικής και συστημάτων μη επανδρωμένων σκαφών, με σκοπό τη δημιουργία χρήσιμης χωρικής πληροφορίας. Ένα από αυτά είναι ένα εργαλείο αυτοματοποιημένης επιτήρησης δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης με τη χρήση drone. 

Το βραβείο Cassini

Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα μέρος στον διαγωνισμό Cassini -μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διοργανώνεται από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA). Σκοπός του είναι η υποστήριξη επιχειρηματιών, νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές που αξιοποιούν δεδομένα από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ και συγκεκριμένα από τα δορυφορικά συστήματα Galileo/EGNOS και Copernicus. 

“Η αλήθεια είναι ότι η αρχική ανακοίνωση του βραβείου ‘Cassini Prize for digital space applications’ τράβηξε αμέσως την προσοχή μας, καθώς η θεματική του ήταν στοχευμένη πάνω στον τομέα που δραστηριοποιείται η εταιρεία μας”, αναφέρει ο κ. Τοπουζέλης.

Όπως προσθέτει, το χρηματικό έπαθλο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας, όπως αυτό κατατέθηκε στον διαγωνισμό. “Είναι ένα αρκετά αναλυτικό και στοχευμένο σχέδιο, που καθορίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθούν οι εταιρικοί μας στόχοι”, εξηγεί.

Η λύση της SciDrones

Η καινοτόμα λύση που προσφέρει η SciDrones χρησιμοποιείται ήδη στην αγορά, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστια οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον, έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές συνεργασίες στον ελληνικό χώρο αλλά και παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η ανοιχτή σε όλους διαδικτυακή πλατφόρμα CMLO απευθύνεται σε ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς που χωρίζεται σε επτά βασικές κατηγορίες:

– Τοπικές δημόσιες αρχές (Δήμοι/Νομαρχίες)
– Δημόσιες αρχές (Υπουργεία/Κυβερνήσεις)
– Τουριστικές εταιρείες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, θαλάσσια σπορ, τοπικές επιχειρήσεις)
– Εταιρείες καθαριότητας – ανακύκλωσης
– Ερευνητές ομάδες/πανεπιστήμιο
– ΜΚΟ
– Κοινωνικά Δίκτυα

“Για να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα και την αφοσίωση της αγοράς, έχουμε εφαρμόσει μια ανταγωνιστική, ευέλικτη και υβριδική τιμολογιακή στρατηγική. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει πολλαπλά επίπεδα τιμολόγησης και επιλογές χρέωσης, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο φάσμα των προτιμήσεων και τμημάτων της αγοράς στόχου”, αναφέρει ο κ. Τοπουζέλης.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει δύο βασικές πηγές εσόδων:

– Η πρώτη αφορά τη χρήση του λογισμικού CMLO και της ανοιχτής πλατφόρμας, από τους ίδιους τους χρήστες. Όπου οι ίδιοι θα μπορούν να ανεβάζουν εναέριες εικόνες τραβηγμένες από drone και θα αναλύονται αυτόματα από το σύστημα της εταιρείας.

– Η δεύτερη περιλαμβάνει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών από την εξειδικευμένη ομάδα της SciDrones, ως προς την λήψη εναέριων εικόνων, την ανάλυση των δεδομένων και τον εντοπισμό της ρύπανσης στις συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές.

Η χρέωση για κάθε υπηρεσία πραγματοποιείται από ένα κλιμακωτό μοντέλο τιμολόγησης γύρω από το επίπεδο της χρήσης της πλατφόρμας ή γενικότερα των υπηρεσιών της εταιρείας, με στόχο την παροχή ευελιξίας στις επιλογές ως προς τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών.

Σχέδια ενδυνάμωσης του δυναμικού και διεθνούς επέκτασης 

Η εταιρεία εδρεύει στην πόλη της Μυτιλήνης και αυτήν τη στιγμή η ομάδα της αποτελείται από πέντε άτομα. Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει άμεσα να μετακομίσει σε μεγαλύτερα γραφεία και να προσλάβει νέους συνεργάτες, που θα τη βοηθήσουν να υλοποιήσει το εταιρικό της όραμα. 

Η SciDrones έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συνεργασίες στο εξωτερικό σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την απήχηση και την αποδοχή της συγκεκριμένης ιδέας και τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, έχει δοκιμάσει την υπηρεσία της σε παραλίες σε πέντε διαφορετικές χώρες, σε τρεις ηπείρους: Ελλάδα, Πορτογαλία, Γκάνα, Ισραήλ και Ιαπωνία.

“Στόχος μας ήταν εξαρχής η διεθνής επέκταση, λόγω του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σκοπεύουμε σύντομα να δημιουργήσουμε μια στοχευμένη και σωστά οργανωμένη στρατηγική που θα αποτελεί το εισιτήριο για μια σταθερή και γρήγορη εισχώρηση στις παγκόσμιες αγορές”, τονίζει ο κ. Τοπουζέλης. 

Πριν το βραβείο Cassini, η εταιρεία είχε λάβει μια επενδυτική χρηματοδότηση από το EIT Digital Venture Program 2021, που τη βοήθησε σημαντικά στα αρχικά της βήματα, κατά την ίδρυση της εταιρείας.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τοπουζέλης, υπάρχουν αρκετές εταιρείες παγκοσμίως που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες συνδυάζοντας drone, τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (Cloud Computing) για τη χαρτογράφηση και τη γεωγραφική παρακολούθηση γεωχωρικής πληροφορίας, αλλά η SciDrones κατέχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι αυτών, μέσω της τεράστιας εξειδίκευσής της στην παρακολούθηση και ανάλυση της παράκτιας ρύπανσης.  

Από την άλλη, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια παρόμοια υπηρεσία αυτήν τη στιγμή που να έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες με στόχο την παροχή έγκυρων αποτελεσμάτων ως προς τη χαρτογράφηση και την αυτοματοποιημένη ανάλυση της θαλάσσιας ρύπανσης παράκτιων ζωνών.

Tags: